Candidat

De ce candidez

Viziunea mea:

Organizația Județeană PLUS Ilfov este un partener politic principal la construcția Zonei Metropolitane București, care a devenit un loc prosper și cu un nivel ridicat al calității vieții. Pentru aceasta, PLUS Ilfov contribuie la elaborarea și implementarea politicilor publice la nivel local în domeniile:
1. Competitivității și educației,
2. Coeziunii sociale,
3. Mediului ambiant și
4. Mobilității extra-urbane.

Rezultatele obținute la alegeri sunt un semnal fără echivoc că electoratul așteaptă de la noi o schimbare profundă a modului în care se face politică. Am participat la multe dintre adunările de constituire a GIL-urilor și pot spune cu încredere că pornim cu oamenii potriviți din punct de vedere moral și cu un nivel de experiență bun pentru această etapă, oameni cu care vom reuși să producem această schimbare. Suntem pe drumul bun.

PLUS Ilfov este în etapa de formare, adică avem primele CL-uri și în curând prima echipă de conducere a Filialei.

Am desfășurat împreună un exercițiu de construire a echipei implicându-ne în campania de alegeri europarlamentare. Am experimentat și ce înseamnă parteneriat în politică muncind în campanie alături de colegii de la USR. Au fost două examene pe care le-am trecut cu brio. Am început să participăm la cursuri cu tematici utile pentru ce avem de făcut, am început să aplicăm din experiențele cu care am venit fiecare, de asemenea pentru ce avem de obținut împreună.

Pentru a putea ajunge la viziunea cu care am început, PLUS trebuie să fie prezentă în toate comunitățile în care în acest moment nu avem membri și conduceri alese, să dețină funcții de conducere în structurile administrației și în cele legislative, pentru a putea contribui la realizarea proiectelor strategice pe care le vom decide împreună cu organizațiile din Ilfov. Pentru asta avem nevoie de voturi iar electoratul ni le va da doar dacă vor vedea în noi forța politică capabilă să producă aceste schimbări. Trebuie să dovedim că avem filosofia și politicile potrivite, capacitatea de a lua și de a pune în practică decizii.

De unde pornim

A. Direcțiile de dezvoltare a organizației județene a PLUS (politic)

1. Învățare

Pentru cei doi ani ai primului mandat la nivel județean al unei echipe PLUS tema principală este învățare. Avem fiecare multă experiență căpătată în locurile din care venim iar aceasta trebuie aliniată și completată, unde este cazul, pentru a ne fi utilă și pentru a munci cu eficiență și cu eficacitate. Din acest motiv, în echipa cu care candidez am invitat doi oameni cu o experiență incontestabilă din acest punct de vedere, Adrian Florea, fondator Trend Consult și unul dintre cei mai valoroși traineri români și Cristian Vlădoiu, probabil cel mai bun expert din România în managementul schimbării. Împreună cu ei îmi voi pune experiența în comun pentru a ajuta membrii PLUS Ilfov să devină mai buni în direcțiile:
Leadership politic – deținerea și folosirea puterii în urma alegerii sau numirii într-o funcție de conducere
Leadership administrativ – conducerea unui grup de oameni spre atingerea unor obiective strategice 
 
Învățarea experiențială este o soluție potrivită pentru timpul scurt pe care-l avem la dispoziție, de aceea modelul pe care îl propun este interacțiunea permanentă dintre CL-uri și Filiala Județeană, cu scopul perfecționării continue a calității leadership-ului.
 
Programele de pregătire (training), pe care le vom organiza după o analiză pe care o vom face împreună cu CL-urile, vor fi puse în practică în proiectele pe care le vom desfășura și pe care le vom selecta tot împreună cu CL-urile.
 
Exemple de inițiative:
● Module obligatorii de training (e.g. comunicare, people management, conflict management, negocieri etc) pentru Coordonatorii de CL-uri pe cele două direcții de leadership
● Întâlniri tematice periodice pe subiecte de leadership
● Selectarea și recomandarea unor oportunități de învățare în afara PLUS

2. Organizare și agilitate

Până când organizația va funcționa fără poticneli va fi nevoie de ajustări ale regulamentelor, procedurilor și cutumelor la care ne raportăm. Modelul pe care-l propun este ca pornind de la regulile pe care le avem să cultivăm obișnuința de a observa și semnala ceea ce poate fi îmbunățățit și de a găsi și aplica soluțiile potrivite. Roxana Pandelea, cea care pe lângă alte atribuții a organizat excelent comunicarea încă de la înființarea PLUS Ilfov, va putea duce mai departe dezvoltarea acestei arii esențială pentru sănătatea organizației noastre. Adrian Popescu va avea grijă ca tehnologia să fie aliatul nostru spre a fi o organizație model. Am încredere că PLUS Ilfov va fi o sursă de inspirație și de bune practici pentru celelalte organizații PLUS.
 
Exemple de inițiative:
● Sistem de preluare și procesare a feedback-ului (feedback online, sondaj online, întâlniri);
● Sistem de management și informare al membrilor noi din Ilfov (orice membru nou să fie cât mai repede pus la curent cu proiectele desfășurate atât la nivelul Comunității Locale din care face parte dar și la nivelul județului)
● Sistem digital de monitorizare a proiectelor la nivelul Consiliului Județean Ilfov
● Schița unui județ smart (e.g. monitorizarea calității aerului, a densității de trafic pe rutele de conexiune cu orașul și informarea celor aflați în trafic, monitorizarea stării drumurilor, din punct de vedere al transformării digitale etc – inițiativă pentru Consiliul Județean);
● Dezvoltarea capacității de a comunica politic și a brandului PLUS în comunitățile în care activăm.

3. Dezvoltare

Suntem la început și suntem puțini. Poate că unii dintre noi au fost mai curajoși, alții dintre noi mai idealiști, altora ne-a ajuns la os dar foarte probabil că mulți oameni buni nu și-au văzut încă locul într-un partid politic. Îi putem încuraja dacă imaginea pe care o vom transmite în exteriorul partidului va fi atractivă, de organizație în care ești respectat, în care poți contribui, în care te poți dezvolta și cu care poți schimba lumea din jurul tău în bine. Atenția la principii și la valori și punerea lor mai presus de orice ne va ajuta să atragem oameni care ne seamănă și cu care să putem demonstra că politica nu înseamnă neapărat compromitere. Echipa Filialei va acorda suport responsabililor de recrutare pentru a atrage și fideliza oameni cu care să putem ajunge unde ne dorim.
 
Exemple de inițiative:
● Sistem de înrolare și implicare rapidă a noilor membri bazat pe empatie, incluziune și toleranță;
● Training de leadership etic;
● Proiecte de comunicare externă care să pună în centru oamenii și atmosfera din PLUS Ilfov;
● Seminarii periodice având ca temă valorile PLUS și modul concret în care le vedem puse în practică;
● Comunicarea constantă, internă și externă, a valorilor PLUS exprimate prin comportamente pe care le observăm în organizații;
● Stimularea unor politici de management al succesiunii;
● Plusul de aur, un mic semn de recunoaștere, un pin în formă de “+” pentru cel mai cel din Ilfov, pe baza unor indicatori de performanță pe care-i vom agrea de comun acord cu CL-urile.

B. Cum văd funcționarea echipei (organizațional)

Echipă de echipe

Văd PLUS Ilfov ca o echipă de echipe. Principul colaborării, fără raporturi de forță trebuie să stea la baza oricăror interacțiuni pe care le vom avea, atât între CL-uri cât și între Filială și CL-uri. 
 Vom lucra împreună cu atât mai bine cu cât ne vom cunoaște mai bine. Filiala va facilita cunoașterea și apropierea dintre membrii PLUS din comunități prin activități adecvate acestui scop.
 Filiala trebuie să fie percepută ca un catalizator și administrator al resurselor PLUS necesare pentru atingerea obiectivelor politice.
 Filiala va stimula și va susține dezvoltarea a trei piloni strategici de cultură organizațională: responsabilitatea, loialitatea și inițiativa. Aceștia vor genera o cultură organizațională cu relații sănătoase între membri. 
 
Vom promova: 
● comunicarea sinceră, directă și într-o manieră potrivită
● conducerea prin exemplu personal
● recunoașterea greșelilor și tratarea lor într-un mod constructiv
● punerea interesului de grup deasupra oricăror interese individuale
● asumarea succesului dar și a eșecurilor
prin scoaterea în evidență și comunicarea pe scară cât mai largă a comportamentelor și dovezilor care susțin principiile de mai sus.
 
Exemple de inițiative:
● Activități în aer liber în comun (ture de bicicletă, alergări etc)
● Concursuri de umor, improvizație sau alte forme de creativitate
 
Am început acum mai bine de șase luni această construcție, făcând parte dintr-o echipă foarte capabilă cu care doresc să continui. 
 
Toate organizațiile PLUS au în calendarul următoarelor 16 luni trei campanii electorale și provocarea unei alianțe politice cu USR care va trebui administrată pentru ca la finalul lui 2020, Alianța USR-PLUS să conducă majoritatea parlamentară și să poată prelua guvernarea României. 
Pentru asta candidez și susțin candidaturile Adelinei Cristescu, Ralucăi Grigore, Oanei Cambera și a lui Emanuel Sandu.

Despre mine

Sunt de formație cercetător științific, activitate cu care mi-am petrecut primii opt ani ai carierei iar ultimii cincisprezece în mediul privat ca manager, consultant, trainer și antreprenor. Sunt acționar în două companii, una în domeniul financiar iar cealaltă în domeniul tehnologiei informațiilor și susțin cursuri pentru o companie bine cunoscută de training și consultanță, mai ales în mediul corporatist.În anii de carieră mi-am câștigat față de partenerii mei o reputație ireproșabilă pe care sunt bucuros s-o dedic acestui proiect politic.

Am făcut parte și am condus organizații. Am avut funcții de conducere în Liga Studenților de la Universitatea din Iași, sunt fost membru AIESEC, am participat la construcția primului partid politic cu oameni noi, Uniunea pentru Reconstrucția României, în care am avut funcția de Președinte al Comitetului Director Local al Sectorului 2, Președinte al Organizației Municipiului București și Coordonator pentru Dezvoltarea în Teritoriu pentru județele Suceava, Botoșani, Neamț (unde sunt născut), Iași, Vaslui, Bacău, Vrancea, Galați, Brăila, Constanța și Călărași. Am coordonat două campanii electorale în regiunea menționată și am reușit în 2004, în condiții politice mult mai grele decât cele de astăzi, să câștigăm locuri de consilieri, un loc de primar și două de viceprimari.

Sunt căsătorit, avem un băiat de 14 ani și locuim din 2007 în Corbeanca.

Îmi place să-mi petrec timpul liber în aer liber, pe mare sau la munte. 

Pentru a-mi depune candidatura am nevoie de susținerea a 45 de membri din județul Ilfov. Dacă vrei să mă susții, o poți face accesând contul tău din platforma membrilor sau descărcând lista de semnături pe care o pot primi prin e-mail, semnată, la adresa ciprian.teleman@gmail.com